понеделник, 12 август 2013 г.

Как да изберем лаптоп

В наши дни информацията движи света, а един лаптоп може да бъде центъра на дигиталния ни живот. Лаптопите ни позволяват да съчетаем работа, образование и личен живот в едно. Въпреки че много хора са свързани с интернет чрез таблети или смартфони, преносимите компютри са много по-функционални и имат своите незаменими предимства. Например клавиатурата и тъч пад няма как да бъдат намерени на един смартфон.


Най-добрите лаптопи имат бърз процесор, достатъчно памет и място за всичката необходима ни мултимедия, приложения и програми. Допълнителни предимства са висококачествена уеб камера, видео карта и портове за свързване с външни устройства.
Когато си търсите лаптоп е необходимо да определите за какви задачи ще ви трябва най-често. Ако ще го използвате основно за достъп до електронната си поща, интернет, слушане на музика и гледане на филми, няма да ви бъде нужен много мощен преносим компютър. Обаче ако ще се занимавате с графичен дизайн, програмиране или си падате по игри, ще ви трябва стабилна машина с добър процесор, повече място на хард диска и достатъчно RAM. Тези компоненти могат да бъдат ъпгрейдвани впоследствие и базовият модел, който сте си купили може да се превърне точно в това, което ви е нужно.

Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато си избирате лаптоп:

Производителност

Добрите лаптопи имат бързи процесори и работят на лесна за потребителя операционна система. Изключително важна е видео картата, ако сте запалени геймъри. Повечето видео карти са вградени и не могат да бъдат премахнати, ако искате да ги ъпгрейднете. Гледайте компютърът да е с поне 6 GB RAM, защото това е свързано с по-бърза обработка на данните. Продължителността на живот на батериите ще ви позволи да прекарвате повече време на компютъра, без да се налага да го включвате да се зарежда, което в много ситуации е голямо предимство. Най-добрите батерии издържат до 9 часа работа.


Дизайн

Основното предимство на лаптопа е, че може да бъде пренасян навсякъде. Повечето модели имат различни размери, но не бива да се жертва функционалността за сметка на по-малкия размер и тегло.

Свързаност

Най-добрите лаптопи на пазара предлагат няколко различни начина за свързване, включвайки WI FI и Bluetooth. Можете едновременно да слушате музика на безжични слушалки през Bluetooth, а да сърфирате в Интернет през WI FI. Много модели предлагат и HDMI, няколко USB  3.0 портове и SD четци, ако имате нужда от повече опции за достъп и ползване на мултимедия.

Поддръжка и сервиз

Техниката винаги се чупи, без значение колко добре се грижим за нея. Преди да купите каквото и да било, проверете каква е гаранцията. Сервизът и обслужването също трябва да са на ниво, водещите компании предлагат онлайн поддръжка в случай на повреда или проблем с компютъра.